Så gott med thaimat

Något jag ibland gör, det är att resa till Thailand och njuta av vädret och maten i ett par veckor. Men nu när det inte har gått att resa som vanligt, så har jag lagat allt mer sådan mat här hemma, som en slags tröst och för att i alla fall få lite känsla. Ska dela med mig av ett mina favvo-recept. Viss het mat, som är i thai-köket kan förvisso ge en del halsbränna, men det kan du lösa genom att ha Gaviscon hemma!

Thaigryta med kyckling och röd currypasta

Ingredienser

500 gram kycklingfilé
1 röd paprika
2 salladslökar
1 broccoli
2-5 tsk röd currypasta
2 tsk olja, ex. solrosolja
400 ml kokosmjölk
1/2 - 1 tsk fisksås
1/2 - 1 tsk socker
1/2 - 1 msk pressad lime
2 dl vatten
1 buljongtärning kyckling

Tillagning
Börja koka jasminris om du vill ha det till.
Skölj, rensa och skär grönsaker samt kyckling i 3x3 cm bitar. Lägg på en tallrik vid sidan så länge. Skölj och strimla salladslöken.
Stek 2 tsk currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning.
Tillsätt en halv tsk fisksås och smaka av med lite socker och pressad lime. Smaka av med 1-3 tsk currypasta för hetta, fisksås för sälta, socker samt lite lime för syra. Låt puttra i 3 minuter.
Tillsätt kött och grönsaker.
Koka tills kött och grönsaker känns klara cirka 5-10 minuter.
Servera thaigrytan med jasminris.

Fördelen med denna gryta är att du kan variera den. Du kan byta ut kycklingen mot fisk eller kött. Du kan även ha i olika grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, minimajs, ärtor, zucchini, aubergine, vattenkastanj, wokgrönsaker, champinjoner samt bambuskott.

27 Sep 2021