Har du dålig andedräkt?

Alla människor kan någon gång drabbas av att ha en dålig andedräkt, oavsett om man annars har en god tandvård. De gånger man får besvär kan bero på det man har ätit eller druckit eller om man rökt cigaretter. En annan orsak kan dock vara att man inte varit noga med att göra rent sina tänder. En del tror att dålig andedräkt kommer från magen. Men i själva verket kommer den nästan alltid från munnen.

Det finns de som lättare får vär med dålig andedräkt och det kan bero på muntorrhet. En torr mun kan man få av vissa mediciner. 

Undvik stark mat och dryck

För att undvika att drabbas av en dålig andedräkt så är det bra att låta bli viss mat och vissa drycker. Stark mat ger gärna dålig andedräkt så väl som att även alkohol och rökning kan ge det. En del mat påverkar andedräkten flera timmar, så om du inte vill lukta, ät det inte., 

Viktigt att göra rent i munnen

För att du inte ska ha en andedräkt som inte luktar särskilt gott samt för att dina tänder ska må bra för övrigt så är det mycket noga att du ser till att borsta dina tänder, minst två gånger per dag, morgon och kväll. Det är även bra att göra ent mellan tänderna med hjälp av tandtråd eller tandstickor

Om du har beläggningar på tungan så kan du testa att göra rent det med hjälp av en  mjuk tandborste eller en särskild tungskrapa som finns att köpa på apotek. Om tungan blir öm eller blöder när man använder skrapan ska man be en tandläkare om råd.

Om du har besvär med torr mun, så försök att öka produktionen av saliv. Det finns speciella tuggummin och sugtabletter som ökar salivproduktionen. 

Ibland behöver du kontakta vården

Ibland är det ett måste att vända dig till tandläkaren och det om du har en beläggning på tungan som man inte kan få bort själv eller om du lider av en långvarig eller svår muntorrhet. Du som ofta tänker på att du har en dålig andedräkt kan även du ha nytta av ett tandläkarbesök. 

20 Dec 2020