Le! Du gör dig själv glad

Egentligen gillar jag inte såna här texter, om att man ska vara glad jämt och le. "Le, så blir du glad". Men här kommer i alla fall en sån text.Egentligen gillar jag inte människor som ska gå omkring och vara glada jämt, som inte har ett enda orosmoln, som aldrig är sur. Hur jobbigt är inte det? Man har lust att ruska om dem, och tala om att så himla roligt är det inte. Det är bara det att det faktiskt hjälper en själv att le. Och då kan man faktiskt strunta i hur andra tänker eller känner. Jag ska förklara hur jag menar. Allt hänger ihop; om jag drar på smilbanden, blir jag själv glad. Testa! Ställ dig framför spegeln och försök prestera ditt vackraste leende. Låtsas att du är fotomodell och så ler du mot dig själv i spegeln. Hur kände du? Antagligen är det svårt att sura efter det. Det du gör i ditt ansikte; ler, vilket innebär att du slappnar av alla muskler i ansiktet, påverkar direkt hur du känner dig. Om du log mot dig själv varje morgon, skulle du känna dig bättre till mods. Le mot dig själv, det är du värd.

Ett leende påverkar hur du presterar

På bloggen Vackertleende.se tar de upp hur ett leende påverkar en själv. Bland annat gör det detta med dig:

  • Flera studier visar att en person kan förstärka positiva känslor genom att le och att man själv kan övertyga sig om att man är glad, trots att man egentligen inte är det.
  • Enligt en studie utfört på Penn State University och en på University Of Wisconsin får ett leende hos en anställd på ett företag honom att verka smart, tillgänglig och mer kompetent i en kunds ögon.
  • Enligt en annan studie, gjord vid Pittsburgh University och andra, visar ett leende andra att man är trovärdig. I den studien använde de sig av modeller och lät dem le framför deltagarna. Resultatet? Ju större leende desto mer trovärdighet.
  • På University of California fann de att en leende, mer positiv människa ställd inför ett problem hade lättare att hitta en kreativ lösning än vad en sur person gjorde. Förklaringen? Ett leende frigör dopamin som i sin tur ger oss en lättare väg till beslut och inlärning.
  • Ett företag som halkar efter kanske borde se över hur sina anställda mår. Ett leende smittar och en personal som har ett leende blir också mer produktiva.
  • 6 Nov 2017