Vad göra om någon får hjärtattack?

Vet du hur du ska agera om du ser någon som segnar ner på gatan? Skulle inte tro det. Det är mycket få av oss som vet hur vi ska agera. Oftast drabbas man av panik, och hoppas någon annan ska ingripa, men jag har alltid undrat vem denna "någon" är. Eller bryr du dig inte? Det är också få, som inte bryr sig alls, som tur är. Jag hoppas i alla fall, att om det skulle hända mig så ingriper någon och ringer ambulans. Egentligen är det ganska hemskt att så få av oss vet vad man ska göra ifall något liknande skulle hända.

Vad ska man göra egentligen?

Varför jag skriver om detta är att det inte är länge sedan det hände mig. Ja, inte så att jag har fått en hjärtattack direkt. Det var en sen natt som jag var på väg hem i stan. Det var en lördag kväll och det var egentligen inte många som tyckte det var så underligt om någon låg ner på gatan. Det var bara det att det var en äldre man. Han hade drabbats av en hjärtattack. Hans vuxna son stod bredvid och hade drabbats av panik. Som tur var fanns det människor omkring den här mannen som tydligen visste vad man skulle göra. När jag såg mannen ligga på gatan var det två som höll på med hjärt- och lungräddning. Helt klart visste de vad man skulle göra. Det gjorde inte jag.

Man borde ju gå en hjärt- och lungräddningskurs

Det var då jag insåg att man borde ju gå en hjärt- och lungräddningsutbildning (hlr-utbildning). Tänk om det är jag som drabbas, och skulle det bara komma fram sådana som jag, som inte har en aning om vad man ska göra, inser jag att det skulle var kört för min del. Jag skulle inte vilja ha någon som jag i närheten av mig ifall något sådant skulle hända mig. Jag skulle bara stå och skrika något osammanhängande och bara leta efter någon annan som kan ta hand om allt. Så kan man ju inte ha det. Handen på hjärtat - skulle du kunna rädda någon annans liv?

11 Sep 2017