Så sköter du om dina tänder

Om du inte vill ha skyhöga tandläkarräkningar är det en god idé att sköta sina tänder. Ända sedan tidigare generationer fick fluorsköljningar har vi vetat att tänderna ska borstas morgon och kväll. Det är synd att inte barnen får sina fluorsköljningar längre. De senaste rapporterna om barns tandhälsa har inte varit uppmuntrande. I vissa områden är barnens tänder katastrofala, medan barn som växer upp med resursstarka föräldrar har bra munhälsa. Läsk och energidrycker är en stor bov.

Så sköter du om dina tänder

1. Borsta tänderna. Minst två gånger om dagen, med en mjuk tandborste och tandkräm med fluor.

2. Skölj munnen med fluor, två gånger om dagen; morgon och kväll. Eller ta en fluortablett efter att du har ätit.

3. Använd tandtråd varje gång som du borstar tänderna. Det är viktigt att komma åt mellanrummet mellan tänderna eftersom karies kan sätta sig där.

4. Använd en tungskrapa. Det kan fastna en hel del på tungan, bakterier som kan orsaka karies på tänderna. Bästa sättet att eliminera det är att använda en tungskrapa.

5. Byt matvanor. En stor bov i sammanhanget är den mat och de godsaker vi stoppar i oss. Byta kost är ett bra sätt att bli av med karies. Sluta äta godis och dricka läsk.

6. Sluta röka. Att röka kan ge tandlossning, då käkbenet blir sämre hos en rökare.

7. Gå till tandläkare. Vill du inte ha höga tandläkarräkningar bör du gå till tandläkare så ofta du bara kan. På så sätt kan du behålla friska tänder längre.

15 Sep 2017