Underbart med spa

Något jag försöker göra så ofta jag kan, det är att åka på spa weekend. I Sverige finns det ju rätt många olika spa att besöka. 

Det där med ordet spa, det har visst många olika förklaringar till sitt ursprung. Ni kanske har läst om det? Är lite intressant det där ändå. 

Att åka på spa

Att åka på spa är härligt efter som att man får ett ökat välbefinnande och kan koppla av på bra sätt. Det sägs att det är bra att åka på spa weekend även för ett friskare liv, mindre skadlig stress, och mer friskt flödande energi. Det brukar talas om att det finns fyra hörnstenar inom spa och dessa ska vara  rörelse, vila, näring och beröring och det i rätt balans. Så ofta innebär det att på spa vinns det vatten, som en del av upplevelsen, naturlighet i form av behandlingsprodukter, mat, dryck och miljö. Sedan även lärande i form av att det finns möjligheter att lära sig saker som gör att man mår bättre samt känsla som är att spa ger avkoppling och ny energi.

ISPA (International Spa Association) har under senaste tiden kommit att utveckla en ny definition av begreppet spa. Spaupplevelsen ska vara  "Din tid till avslappning, reflektion, förnyelse och glädje". ISPA har även utarbetat en vision runt spaupplevelsen som lyder: "Att förnya människan" och arbetar med att upplysa människor om värdet av en spaupplevelse.

Spaanläggningar har även delats upp i olika kategorier av ISPA. Det finns dessa: dagspa, destinationsspa, kryssningsspa, clubspa, medicinskt spa, källspa och resort/hotellspa

7 Dec 2019